Wat is Kubb eigenlijk?

WAT IS KUBB?

KUBB is afkomstig uit Zweden en zou volgens een legende een oud Vikingspel zijn. Anderen zeggen dat dit spel ooit begonnen is tijdens het sprokkelen van brandhout. De Zweden bedachten dat ze met die verschillende takken ook een spel konden spelen en zo is het ‘gooien met stokken’ ontstaan. Het woord “KUBB” betekent “houten blok” in het Zweeds dialect.

KUBB kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, jeu de boules, en schaken. Dit gezelschapsspel speelt men met 2 tot 12 deelnemers en kan door jong en oud gespeeld worden. De meeste die het KUBB spel kennen spelen dit tijdens hun vakantie, want je kunt het spelen op gras maar ook op het strand, gravel of zelfs in de sneeuw.

Doel van het spel is om te winnen door de koning om te gooien. Maar eerst moeten alle KUBB’s van de tegenstander veroverd worden. Het team dat als eerste alle KUBB’s van de tegenstander heeft omgegooid en daarna de koning omver werpt heeft het spel gewonnen.

Kubb

De Zweden spelen het al sinds de middeleeuwen, maar sinds de herontdekking een paar jaar geleden neemt de populariteit van KUBB snel toe. Dit voorheen onbekende spel veroverd nu de wereld nog sneller dan de Vikingen van weleer. Sinds 1995 worden jaarlijks Wereldkampioenschappen gehouden in Zweden en sinds 2004 is er ook een Nederlands Kampioenschap.

Op steeds meer plaatsen ontstaan kleine toernooitjes en ziet men op grasveldjes enthousiastelingen die elkaar proberen te verslaan. Er is zelfs een trend waarneembaar waarbij beoefenaars van jeu de boules hun materiaal ruilen voor KUBB-stokken….en met meerdere jeu de boules clubs in de regio kunnen zij wel eens voor een hoge opkomst tijdens dit Urste KUBB-Toernooi gaan zorgen. Er gaan zelfs verhalen te ronde waar kids hun I-Pad wegleggen om buiten KUBB te spelen…. Dit bewijst dat KUBB een spel is voor jong en oud.

Ons jaarlijkse Kubb toernooi zal volgens de NK-regelementen gespeeld worden. Het toernooi wordt gespeeld op gras, op een veld van 5×8 meter, in teams van 3 of 4 personen. Maar uiteraard wel met de Brabantse gemoedelijkheid en gezelligheid, want voor ons staan gezelligheid, lol en samen voorop!